Napoved dogodkov

LOGO Cer e1526635807755

logo rzv 2

PRIREDITEV OB DNEVU DRŽAVNOSTI

19.06.2023

Prireditev ob dnevu državnosti 2023

 


POHOD SPOZNAJ SOSEDNJO VAS

18.05.2023

Spoznaj sosednjo vas 2023 foto

 


 

VABILO NA VELIKONOČNE IGRE S PIRHI

06.04.2023

 

Vabimo vas na velikonočne igre s pirhi, ki jih prirejamo na Taboru nad Cerovim, na velikonočni ponedeljek 10. 4. 2023 ob 15. uri

Nekoč so se na velikonočno nedeljo in ponedeljek po vaseh in pred cerkvami ljudje zbirali za ljudske igre s pirhi. Najpogostejše igre so bile "turčanje", "valinčanje" in "sekanje pirhov". Iger so se udeleževali predvsem moški, veljala pa so stroga pravila. Igre s pirhi so vpisane tudi v register nesnovne dediščine.

Igre s pirhi 2023

Da stari običaji ne zamrejo, prirejamo igre s pirhi za otroke in bolj ali manj odrasle. Otroci se bodo znotraj taborskega obzidja podali na lov za skritimi pirhi. Zanimivo bo tudi zbijanje pirhov z velikim visečim nihalom. V obrambnem stolpu si bodo otroci sami izdelali zaslužene medalje.

Malo starejši bodo lahko svoj tekmovalni duh in spretnost uporabili pri starih igrah s pirhi na prizorišču pod taborskim obzidjem.

 

Izhodišče: parkirišče ob vznožju Tabora

Udeleženci lahko s seboj prinesejo tudi kakšen pirh.

 

Lepo vabljeni!

 


DAN TABORA 2022

15.09.2022

 

 V nedeljo, 18. septembra 2022, Turistično društvo Tabor – Št. Jurij vabi na tradicionalno prireditev - Dan Tabora.

 

plakat dan tabora 1

 

Ob 13. uri bo možen voden ogled Tabora in prikazane bodo  različne stare obrti, ki žal tonejo v pozabo. Od 15. ure naprej bo v »puščavi«, pred votlino sv. Antona Puščavnika, predstava Teatra Cizamo. Uprizorili bodo srednjeveško zabavanje in vključevali tudi občinstvo. Par ur zanimivega veselja je zagotovljenega, potešiti pa bo mogoče tudi lakoto in žejo. Taborski hrib ima res posebno sporočilnost in bo vesel prav vsakega.

Tudi člani turističnega društva pravimo: DOBRODOŠLI. 

 


 

PRIREDITEV OB DNEVU DRŽAVNOSTI

19.06.2022

 

Prireditev ob dnevu državnosti2

 


POHOD SPOZNAJ SOSEDNJO VAS

22.05.2022

 Plakat spoznaj sosednjo vas 2022


 

VABLJENI NA MIKLAVŽEV POHOD 2021

30.10.2021

 

Letos ponovno organiziramo Miklavžev pohod! 

 

Plakat Miklavžev pohod 2021

 


VABILO NA DAN TABORA

 

24.08.2021

 

Tudi letos članice in člani TD Tabor-Št. Jurij prirejamo DAN TABORA, in sicer v nedeljo, 12.9.2021, ob 16. uri. Srednjeveško dogajanje bo potekalo na Taboru nad Cerovim (v primeru slabega vremena pa v dvorani v Mali vasi).

Dan Tabora 2021

Z nami bo Kulturno umetniško društvo Galiarda, ki prihaja iz Celja. Prikazali nam bodo starinske družabne igre in plese ob glasbi iz 14., 15. in 16. stoletja. 

Vljudno vabljeni!

 


 

POHOD SPOZNAJ SOSEDNJO VAS

 

20.06.2021

 

Turistično društvo Tabor - Št. Jurij vabi na pohod Spoznaj sosednjo vas. Dobimo se v nedeljo, 27.6.2021, ob 10. uri pred Osnovno šolo v Št. Juriju.

 

Spoznaj sosednjo vas 2021

 

 Lepo vabljeni!

 


TABOR V ZIMSKI PREOBLEKI

 

17.01.2021

 

V snežni preobleki in obsijan s prijaznimi sončnimi žarki je Tabor tudi v tem nenavadnem odbobju mogočno trden na vzpetini ob robu Grosupeljske doline. 

 

Tabor Cerovo 13.1.2021 2

Foto: Peter Zakrajšek

 


VABILO NA DAN TABORA

 

31.08.2020

 

Tudi letos članice in člani TD Tabor-Št. Jurij prirejamo DAN TABORA, in sicer v nedeljo, 6.9.2020, ob 16. uri. Srednjeveško dogajanje bo potekalo na Taboru nad Cerovim (v primeru slabega vremena pa v dvorani v Mali vasi).

Dan Tabora 2020 page 001

Z nami bo Kulturno umetniško društvo Galiarda, ki prihaja iz Celja in deluje že 19 let. Prikazali nam bodo starinske plese in glasbo iz 14., 15. in 16. stoletja. Ti plesi so se plesali na francoskih, italijanskih in angleških dvorih. Od ostalih srednjeveških skupin se razlikujejo predvsem po tem, da plešejo res avtentiče plese po zapisih iz tistega časa, ob njihovih plesih pa ne manjka niti živa glasba.
Poleg plesov, pa nam bodo prikazali tudi starinske družabne igre in obiskovalcem omogočili hojo s hoduljami, metanje podkev in pletenih obročev, preizkus v pisanju gotice, pritiskanje pečatnika na starinske kuverte, igranje namiznih iger in balinčkanje. 

Vljudno vabljeni, da skupaj z nami tudi letos »odpotujete« v srednjeveško obdobje!

 


UTRINKI POHODA "SPOZNAJ SOSEDNJO VAS"

 

27.06.2020

 

V nedeljo 15. junija, ob 10 uri,  se je zbralo 23 pohodnikov pred OŠ Št. Jurij. S kratkim nagovorom nas je pozdravil predsednik Turističnega društva Tabor Št. Jurij, Janez Kozlevčar.

Odpravili smo se do trga v vasi, kjer stoji cerkev Sv. Jurija. Mojca Koritnik nam je povedala, da je bila cerkev prvič omenjena leta 1526, leta 1662 pa je vpisana tudi v stiškem samostanskem urbarju.  O njej je pisal Valvasor kot podružnični cerkvi šmarske fare. Ob cerkvi stoji kapelica s kipom Matere božje z Jezusom.

V nadaljevanju poti, smo se ustavili v vasi Podgorica. Janez Kozlevčar je predstavil kapelico Sv. Petra in terišče lanu, ki je v fazi obnavljanja. Strinjali smo se, da so takšni objekti pomemben del naše še ne tako davne preteklosti. Pot nas je vodila do hiše Kozlevčar Janeza, kjer nam je ponudil »razkužilo« v kozarčkih, ki je v času "korone" in po njej zelo dobrodošlo.

Pohod s.v. 2020 fotka1

Naš naslednji postanek je bil v Bičju, na kmetiji Valentinčič, ki se ponaša z izjemno modernizirano kmetijo. Gospodinja nas je pozdravila in pogostila. Povedala je, da na kmetiji dela vsa družina, od najstarejših do najmlajših. Kmetija ne glede na avtomatizacijo in sodobne tehnologije zahteva trdo delo in pridne roke vseh domačih. Poleg vsega dela pa mora biti na kmetiji zabeležen čisto vsak dogodek v zvezi z živino in vse tisto s čimer je treba zadostiti pravilnikom.

V najsodobnejšem hlevu daleč naokrog, nas je sprejel mladi gospodar Milan. Razložil je kako poteka reja krav, kaj in kako se dogaja s prirastkom in zakaj tako in ne drugače. Na koncu smo si ogledali kako poteka avtomatizirana molža. Neverjetno, kako so se živali navadile na aparature in kako mirno same pridejo na molžo. V hlevu sta še robota za krmljenje in robot za čiščenje hleva.

Pohod s.v. 2020 fotka2

Res je tudi, da ima govedo skoraj pravi hotel. Velik, zračen prostor, ki je razdeljen na »porodnišnico«, bivalni del za odraslo govedo in »jaslice« za teličke. Čudili smo se, kaj vse zmore sodobna tehnologija in kako široko znanje mora imeti ob tem kmetovalec.

Med zorečimi žitnimi polji, travniki in skrbno obdelanimi njivami, nas je pot vodila do Sel. V vasi so delavnice in žaga priznanega mojstra - tesarja in krovca, Mehlin Jožeta. Gospodinja in gospodar sta nas pričakala z obloženo mizo. Po prijazni dobrodošlici, smo si ogledali delavnice. Postavitev za obdelavo in pripravo lesa je zelo modernizirana, kljub temu pa brez natančnosti in delovnih rok ne gre. Mojster Mehlin nam je razkazal prostore in razložil kako poteka delo, katere vrste lesa uporabljajo, na kakšen način ga pripravijo za določene objekte. Glavnina dela poteka na dveh računalniško vodenih strojih. Veliko zahtevnega dela, znanja in prakse je potrebno da te uporabniki- stranke po Sloveniji in izven nje, prepoznajo kot odličnega izvajalca. Mehlinovim je to uspelo.

Pohod s.v. 2020 fotka3

Na našem naslednjem postanku, prav tako v Selih, nas je čakal gospod Andrej Struna, ki se že leta trudi, da so Sela urejena, simpatična vas, ki jo imenuje oaza na robu mesta. Svet se spreminja, vse manj je časa za druženja in skupna dela v dobro kraja in krajanov. Zamišljeno pove: »včasih, pred leti je bilo drugače. Organizirali smo srečanja  iz krajev z imeni Sela, Selo, Sele. Veliko ljudi je prišlo, šteli smo v tisočih, danes ni več takšnega navdušenja, vztrajamo pa še vedno.«

Vas ima cerkev Sv. Mohorja in Fortunata, zato smo si jo skupaj ogledali. Izvedeli smo nekaj o njeni zgodovini in obnovi. Zanimivost cerkve je predvsem v tem, da so pri obnovi odkrili ostanke. Skozi steklo vdelano v tla, je mogoče videti temelje in dele zidu , po predvidevanjih iz dvanajstega stoletja.

Pohod s.v. 2020 fotka4

Pohodniki smo se vrnili v sedanjost in odšli na Fazanarijo. Tam so nas pričakali lovci lovske družine Grosuplje. Izvedeli smo marsikaj o lovu in lovstvu. Z zanimanjem smo poslušali kako poteka reja fazanov, kako krmijo divjad pozimi, obdelujejo njive za divjad. Pogovarjali smo se o tem, kakšen je stalež določene vrste divjadi, pa o medvedih, volkovih, šakalih. Veliko znanja se skriva med lovci, le vprašati jih je treba, pa z veseljem govorijo o naravi in o vsem kar v njej živi. Da ne bi ostali lačni, so nam po dogovoru pripravili odličen golaž. Ko smo potolažili želodčke, smo se počasi začeli razhajati proti domu.

Vreme nam je bilo naklonjeno kljub slabi napovedi. Polni vtisov in novih spoznanj, smo med potjo klepetali in ugotavljali, da se bomo še potepali in odkrivali nove, zanimive kraje in ljudi. Naša domovina premore veliko, marsikdaj spregledanih lepot in zgodb iz preteklosti. Posodabljanje pa omogoča napredek, razvoj in obstanek za  tiste ki se ne ustrašijo trdega dela.

Zahvaljujemo se gostiteljem za topel sprejem in razlago. 

S pohodi v organizaciji TD Tabor Št. Jurij, želimo obiskovalcem - pohodnikom predstaviti manj znane lepote in zanimivosti v naši bližini. V tem delu vidimo naše poslanstvo.

Nasvidenje torej na naslednjem pohodu »Spoznaj sosednjo vas«.

 

Besedilo in fotografije: Jožica Rus

 


POHOD SPOZNAJ SOSEDNJO VAS

 

09.06.2020

 

Turistično društvo Tabor - Št. Jurij vabi na pohod Spoznaj sosednjo vas. Dobimo se v nedeljo, 14.6.2020, ob 10. uri pred Osnovno šolo v Št. Juriju.

 

Vabilo na pohod Spoznaj sosednjo vas page 001

 

 

Lepo vabljeni!

 


VABLJENI NA MIKLAVŽEV POHOD!

 

24.11.2019

 

Turistično društvo Tabor - Št. Jurij vabi na Miklavžev pohod v petek, 6. 12. 2019, ob 17. uri izpred cerkve v Št. Juriju.

 

Miklavžev pohod 19 vabilo converted page 001

 

Pot nas bo vodila do Tabora nad Cerovim. Po krajšem postanku se bomo odpravili v Kulturni dom v Mali vasi. Tam nas bo pričakal sv. Miklavž. Zabavali se bomo ob hrani, pijači in zvokih harmonike. Pridite primerno obuti, s svetilko in veliko dobre volje. Pohod bo v vsakem vremenu. Nepohodniki dobrodošli v Mali vasi.

 

Lepo vabljeni!

 


PRIZNANJE ZA NAJZASLUŽNEJŠO DRUŠTVENO

 

DELAVKO V LETU 2019 PREJELA

 

MOJCA KORITNIK

 

24.11.2019

 

Dnevi slovenskega turizma so osrednji strokovni dogodek v turizmu. Letos so potekali od 11. do 13. novembra v Ljubljani v Grand Hotelu Union.

V okviru DST so se zvrstili pomembni dogodki, kot so plenarni del DST s podelitvijo najvišjih priznanj v turizmu, 66. Gostinsko turistični zbor, prireditev Moja dežela – lepa in gostoljubna in 22. Slovenski turistični forum.

Kot najzaslužnejša delavka društva je priznanje prejela tudi naša dolgoletna članica Mojca Koritnik. Za priznanje ji čestitamo in se skupaj z njo veselimo novih dosežkov.

 

priznanje mojca

 


VABILO NA DAN TABORA

 

30.08.2019

 

Turistično društvo Tabor - Št. Jurij vabi na osrednji tradicionalen dogodek društva Dan Tabora. Dobimo se v soboto, 7.8.2019, ob 17. uri na Taboru nad Cerovim

 

plakat page 001

 


POHOD SPOZNAJ SOSEDNJO VAS

 

02.06.2019

 

Turistično društvo Tabor - Št. Jurij vabi na pohod Spoznaj sosednjo vas. Dobimo se v nedeljo, 9.6.2019, ob 10. uri pred kulturnim domom v Mali vasi.

 

plakat spoznaj sosednjo vas

 

Pot nas bo vodila proti Ponovi vasi, čez Kobiljek do Cerovega, Podloma, mimo Županove jame na Tabor nad Cerovim. Tam bo postanek in možnost okrepčila z golažem. Nato se vrnemo nazaj v kulturni dom v Mali vasi.

Pohodniki obujte in oblecite se vremenu primerno ter se zaščitite pred klopi.

 

Lepo vabljeni!


IGRE NA VELIKONOČNI PONEDELJEK NA TABORU

 

NAD CEROVIM

 

13.4.2019

 

Na velikonočni ponedeljek, 22. 4. 2019, ob 15 uri, Turistično društvo Tabor – Št. Jurij prireja na Taboru nad Cerovim igre s pirhi, ki bodo potekale v dveh skupinah. Otroci bodo za taborskim obzidjem skrivali in iskali pirhe, odrasli pa se bodo pomerili v tradicionalnih igrah s pirhi, kot so: trkanje, trkljanje in sekanje pirhov.

Velikonočne šege in navade, s katerimi so si ljudje v preteklosti popestrili praznične dni, želimo približati današnjim generacijam.

Pridružite se nam in skupaj preživimo prijetno popoldne v neokrnjeni naravi lepo ohranjenega protiturškega Tabora nad Cerovim.


ORGANIZIRAN OGLED PROTITURŠKEGA TABORA

 

CEROVO S CERKVICO SV. NIKOLAJA

 

17.2.2019

 

Ob Svetovnem dnevu turističnih vodnikov bo v okviru Zavoda za turizem in promocijo "Turizem Grosuplje" v soboto, 23.02.2019, ob 15.00 organiziran brezplačen ogled Protiturškega tabora Cerovo s cerkvico sv. Nikolaja.

 

Zbor: informativna tabla ob cesti

Kontakt: 031-660-028, 070-660-983, g. Janez Kozlevčar
 

Ogled traja približno 1 uro.

 

Lepo vabljeni!


VOŠČILO

 

24.12.2018

 

Voščilo 2018 Kopija


PARTNERSKA PODPORA PRI PROJEKTU

 

DRUŠTVA CER:

 

RAZŠIRITEV NARAVOSLOVNE UČNE POTI

 

PO SLEDEH VODOMCA

 

7.12.2018

Podpora cer


VABLJENI NA MIKLAVŽEV POHOD!

 

30.11.2018

 

Turistično društvo Tabor - Št. Jurij vabi na Miklavžev pohod v petek, 7. 12. 2018, ob 17. uri izpred cerkve v Št. Juriju.

 

Miklavzev pohod 18 vabilo converted 1

 

Pot nas bo vodila po gozdu do Tabora nad Cerovim. Po krajšem postanku se bomo po cesti odpravili v Kulturni dom v Mali vasi. Tam nas bo pričakal sv. Miklavž. Zabavali se bomo ob hrani, pijači in zvokih harmonike. Pridite s svetilko in veliko dobre volje. Pohod bo v vsakem vremenu. Nepohodniki dobrodošli v Mali vasi.

 

Lepo vabljeni!


VABLJENI NA JESENSKI OTROŠKI VRVEŽ NA

 

TABOR NAD CEROVIM!

 

30.09.2018

 

V Turističnem društvu Tabor - Št. Jurij želimo otrokom in njihovim bližnjim približati naravo ter jim predstaviti kakšno je bilo otroštvo nekdaj. Zato v nedeljo, 7. oktobra, ob 14. uri na Taboru nad Cerovim prirejamo Otroški vrvež.

 Vabilo Jesenski otroški vrvež na Taboru nad Cerovim 1

 

Ko se povzpnemo na griček, kjer stoji protiturški Tabor, nas tišina gozda in zvoki narave navdajo z mirom, ki ga dandanes močno pogrešamo. Med druženjem bomo skozi skrivalnice spoznavali gozd ter v nedeljskem popoldnevu veselo rajali kot so otroci nekoč, saj bomo oživeli nekdanje otroške igre.

 

Lepo vabljeni!


DAN TABORA 2018

 

13.09.2018

 

Tradicionalna kulturna prireditev DAN TABORA, ki jo vsako leto septembra organiziramo v  Turističnem društvu Tabor - Št. Jurij, je bila letos srednjeveško obarvana.

9. septembra, na sončno pozno-poletno nedeljsko popoldne, smo se zbrali v prečudovitem naravnem ambientu, v vrtači pri kapelici Sv. Antona Puščavnika pri Taboru nad Cerovim. Obiskovalci so se najprej ob mentorstvu Lokostrelskega društva Turjak spoznali in preizkusili v lokostrelstvu. Člani lokostrelskega društva so obiskovalce vseh generacij učili streljanja z lokom, kot so to počeli včasih. Nato so pripravili še pravo lokostrelsko tekmovanje v zadevanju tarče. Zmagovalci po različnih starostnih kategorijah pa so bili na koncu simbolično nagrajeni.

DSCNlokostrelci  DSCNgaliarda

Po zaključku lokostrelske delavnice je sledil osrednji del dogajanja v dolinici pod Taborsko cerkvico s protiturškim obzidjem. Natopila je skupina Kulturno umetniškega društva Galiarda. Plesalke in plesalci s štajerske so predstavili srednjeveške plese ter obiskovalce presenetili z možnostjo okušanja odlične grajske pojedine. Gostje KUD Galiarda so plesna skupina, ki pleše srednjeveške plese 15. in 16. stoletja, med predstavo pa gledalcem ponudi tudi značilno pijačo in jedačo tistega obdobja, t.j. pijača kvasovec, značilna jed grajski lonec in medenjaki. S svojim profesionalnim nastopom so ob glasbi in plesu v gozdu med številnimi obiskovalci pričarali resnično srednjeveško vzdušje.

Dogodek je tokrat potekal do mraka, saj so se ob zaključku pozno-poletnega popoldneva nastopajočim pri plesu pridružili tudi zadovoljni obiskovalci.

                            DSCN8354    DSCN8385

 

Zapisala: Tadeja Virant

Foto: Brane Petrovič

 

Več fotografij v galeriji >>


POHOD SPOZNAJ SOSEDNJO VAS

 

10.06.2018

 

Znano je, da se Slovenci radi družimo, hodimo na izlete, potujemo izza naših meja in raziskujemo svet. Kadar nas pot zanese v okoliške kraje, da občudujemo lepote domačih logov in raziskujemo bogato zgodovino Slovenije, nas vedno znova preseneča spoznanje, kako malo poznamo svet pred domačim pragom.

Tega se dobro zavedamo v TD Tabor Št. Jurij saj že nekaj let za krajane in ljubitelje pohodništva pripravljamo pohod s prireditvijo Spoznaj sosednjo vas. Letos smo se namenili spoznati vasi Velike Lipljene, Male Lipljene in Škocjan.

Vroče nedeljsko popoldne 10. junija ni odvrnilo velike skupine pohodnikov, ki smo se zbrali pred župnijsko cerkvijo v Šentjurju. Polni optimizma in dobrega razpoloženja smo se podali proti gozdu, kjer smo po gozdni poti kmalu pripešačili do vasi Velike Lipljane. Pozdravil Tomaž Mustar, predstavnik TD Škocjan, ki nam je v vasi pokazal znameniti vaški vodnjak s periščem, imenovan tudi zgodovinski pralni stroj, ki je v času naših prednikov služil za pranje. V senci, ob hladu vode pri vodnjaku je bil naš prvi krajši postanek.

pohod 1 20180628 1738321629   pohod 5 20180628 1558684592 

Pot nas je nato peljala  skozi vas Rožnik do Malih Lipljen. Tam nas je pričakal vodnik Leopold Sever, ki nas je nato vodil drugi del poti do Škocjana. V Škocjanu nam je na kratko orisal zgodovinsko ozadje nastanka farne cerkve. Povzpeli smo se na hribček nad cerkvijo. Nekdaj so ga imenovali Tičnice, kraj slovesa od mrtvih. Pred društvenim je domom potekala 22. tradicionalna prireditev Stati inu obstati. Gostitelji so nas lepo sprejeli. Prisluhnili smo kulturnemu programu, se malce oddahnili in odžejali. Prešerne volje, dobro razpoloženi smo se nato vrnili proti Taboru nad Cerovim, kjer so ostali člani že pripravljali kulturno prireditev.  Med potjo smo peli slovenske pesmi, se pogovarjali in se  smejali. Na Taboru so nas že čakali obiskovalci v pričakovanju kulturnega programa. Na stopnicah pred cerkvijo smo zapeli Kekčevo pesem, nato pa smo oder prepustili ljudskim pevkam iz Gradeža. Članice Suhih češpelj so zaigrale na stare domače priročne inštrumente in zapele nekaj ljudskih pesmi. Ob veselem razpoloženju smo zapeli tudi ostali. Obiskovalci in pohodniki smo se okrepčali s toplim pasuljem, ki je po vseh prehojenih kilometrih še kako prijal.

pohod 6 20180628 1726632547   pohod 10 20180628 1436476600

Druženje je potekalo še v pozno popoldne, ko smo se razšli zadovoljni, bolj povezani in odločeni, da  se ob podobni priložnosti spet srečamo. Ob zaključkih pohodov, srečanj, prireditev, vedno znova ugotavljamo, kako zelo nam prija druženje, dobra volja, smeh.. Takrat so poplačani napori, ki jih vlagamo v organizacijo. Vabljeni, da se nam pridružite.

 

Besedilo in foto: Majda Primec

 

 Več fotografij v galeriji >>


 IGRE S PIRHI NA TABORU CEROVO

 

02.04.2018

 

V TD Tabor Št. Jurij si prizadevamo spodbujati razvoj turizma v našem kraju ter domačinom in obiskovalcem približati najlepše ohranjen protiturški tabor Tabor nad Cerovim s cerkvico sv. Nikolaja, ki stoji za obzidjem.

1522701047255 PART 1522701046739

S prireditvami, ki jih v ta namen pripravljamo na Taboru, želimo povezovati lokalno skupnost in oživljati nesnovno kulturno dediščino v smislu ozaveščanja in širjenja poznavanja življenja naših prednikov. Trudimo se približati stare šege in navade mlajšim generacijam, spodbujati medgeneracijsko sodelovanje in s tem povabiti obiskovalce, da se nam na Taboru pridružijo v čim večjem številu.

Na velikonočni ponedeljek smo v krasnem ambientu znotraj taborskega obzidja že drugo leto zapored pripravili IGRE S PIRHI. Program  je bil namenjen vsem generacijam, družinam z otroki, mladim in mladim po srcu.

Igre s pirhi so del slovenskih velikonočnih šeg. V preteklosti so se otroci, mladeniči in odrasli igrali s pirhi igrali v nedeljo zjutraj po maši ali na velikonočni ponedeljek. Zbrali so se v vasi ali pred cerkvijo. Za igre so največkrat uporabljali pirhe, včasih pa le trdo kuhana jajca. Najbolj znane igre so trkanje, trkljanje in ciljanje pirhov. V številnih krajih Slovenije so ponovno oživili predvsem ciljanje pirhov.

Na sončen velikonočni ponedeljek se je na Tabor zbralo lepo število obiskovalcev. S seboj so prinesli po en pirh, ki so ga ob prihodu odložili v za to namenjene košare. V pozdravnem nagovoru je animatorka Sara navzočim predstavila zgodovinsko ozadje iger s pirhi in namen ohranjanja te tradicije. Igre s pirhi so za otroke potekale znotraj taborskega obzidja, ostali pa so se s pirhi pozabavali pri skednju pod Taborom.

  20180402 152332   20180402 153933

                                         pirhi pravljica

Medtem ko je Sara skupini otrok na stopnicah pred cerkvico pripovedovala  pravljico o zlatem jajcu, smo ostali animatorji skrili pirhe v notranjosti obzidja.  Otroci so nato poiskali  pirhe,  ki so bili  označeni   z  različnimi  črkami. Med njimi je bilo tudi veliko zlato čokoladno jajce, ki ga je za darilo dobila najmlajša obiskovalka. Otroci so nato po skupinah s  pomočjo  črk  na  pirhih  poiskali čim  več  besed.  Zmagovalna skupina je bila nagrajena z velikimi  čokoladnimi jajčki, vsi ostali pa so se posladkali s čokoladnimi bomboni.

           20180402 15491420180402 160518

Vidno zadovoljni otroci so se nato udeležili še ustvarjalne delavnice izdelovanja pomladnega šopka iz papirja. Nad delavnico so bili navdušeni tudi odrasli. Ob pesmi in radostnem razpoloženju so nastali pisani šopki, ki so jih otroci podarili svojim mamicam.

rozice za mamice20180402 16110420180402 162729

Starejši – mladi po srcu, so se pri skednju pod Taborom pomerili v tradicionalnih igrah s pirhi – pirhe so ciljali in trkljali. Igre so potekale pod vodstvom animatorjev Janeza in Dušana. Janez je vsem navzočim predstavil pravila iger, zbiral prijave in ves čas budno zapisoval točke, ki so si jih obiskovalci prislužili z uspešnimi meti. Dušan je budno spremljal pravilnost metov.

1522700763308 PART 1522700763242

Pri igri SEKANJE PIRHOV so tekmovalci metali kovance in poskušali zadeti na tleh postavljeni pirh. Vsak tekmovalec je lahko pri animatorju Jožetu dobil 10 žetonov – kovancev, s katerimi je nato poskušal zadeti jajce.  Ob metanju kovancev v jajce  je nekaterim udeležencem uspelo jajce zadeti tako, da je kovanec ostal v jajcu. Točke pa so si pridobili tudi, če so nastavljeno jajce samo oplazili. Navzoči so tekmovalce glasno spodbujali. Po bližnji okolici se je razlegal smeh in navdušeno navijanje.  Zmagovalec je bil nagrajen z brezplačnim vodenim ogledom Tabora zase in svoje bližnje.

1522700702044 PART 1522700701987Pri TRKLJANJU PIRHOV so tekmovalci pisanice spuščali po klančini in skušali zadeti jajca sotekmovalcev ali jajca, ki so bila položena na tleh. Vsak tekmovalec je imel na razpolago tri jajca, ki jih je zatrkljal po klančini.

Pri obeh igrah so se želeli preizkusiti tudi nekateri najmlajši, ki so bili pri tem zelo uspešni, navzoči pa so jih še posebej  spodbujali.

Članici društva Mojca in Vera sta skrbeli, da so se tekmovalci in gledalci prijetno počutili.

Dobro razpoloženi obiskovalci in organizatorji smo se razšli s ciljem, da se prihodnje leto na našem Taboru nad Cerovim spet srečamo, se podružimo in zabavamo, pri tem pa spoznavamo in obujamo navade, ki so že našim prednikom lepšale praznične dni.

 

Zapisala: Majda Primec

Foto: Damijan Kitak, Majda Primec

 

Več fotografij v galeriji >>


 REDNI LETNI ZBOR ČLANOV DRUŠTVA

 

23.03.2018

 

V petek, 23. marca 2018 zvečer, je potekal Zbor članov Turističnega društva Tabor – Št. Jurij. Občnega zbora so se poleg članov in simpatizerjev udeležili še: v. d. direktor Zavoda za turizem Grosuplje Perme Uroš, predsednik Društva Cer, predsednik in tajnik Turističnega športnega društva Škocjan pri Turjaku, predsednik PGD Škocjan, predsednik Športnega društva Št. Jurij ter predstavnika Župnije Št. Jurij Šket Janez in dr. Celarc Matjaž.

predsednik društva cerdelovno predsedstvo

Zbor članov se je pričel s pozdravom predsednika ter nadaljeval s predstavitvijo partnerskega  Društva Cer Cerovo.  Delovno predsedstvo je vodilo potek zbora članov kjer je bilo obravnavano delovanje društva v letu 2017, finančno poročilo društva v preteklem letu in poročilo nadzornega odbora. Predstavljeni so bili načrti za delo društva v tekočem letu, hkrati pa se je porajalo nekaj odličnih idej za izboljšanje le-tega. V okviru delovanja društva so bile potrjene sekcije, in sicer sekcija za kulturo, pohodniška sekcija ter sekcija za turistično vodenje. Na koncu je potekala še potrditev novih članov društva ter podelitev priznanj osmim članom za 10-letno aktivno udejstvovanje pri delovanju društva. Po zaključku formalnega dela občnega zbora pa seveda ni šlo brez veselega druženja ob hrani in pijači.

                  člani   podelitev priznanj

Zapisala: Anamarija Virant

Foto: Majda Primec